+36 25 508 409 davmernoki@davmernoki.hu

A DAV Mérnöki Kft. több mint 20 éve gyártja a saját innovációja alapján továbbfejlesztett, hideghengerléssel előállított HungaroSpan-ívszerkezeteket. A tanúsított, CE megjelöléssel rendelkező HSV500 és HSU300 íves profilok acéllemeztekercsekből, az építési helyszínre telepített mobil gyártósor segítségével, hossztoldások nélkül készülnek és akár 27 méteres fesztávok lefedésére is alkalmasak. A szükséges teherbírás a lemezprofil megfelelő kialakításával érhető el. Technológiánkkal mostanra több mint 300 épületet, csarnokot emeltünk, összesen nagyjából 250 000 m2-es alapterületen.

Mit kell tudni a HungaroSpan-rendszerekről?

Az ívelemek méretezése egy alapos kísérletsorozat eredményein alapuló, egyedileg módosított ConSteel statikai szoftver segítségével, az Eurocode előírásai alapján történik. A kísérleteket és a szoftverfejlesztést a Budapesti Műszaki Egyetemen és a győri Széchenyi István Egyetemen, Dr. Papp Ferenc szakmai vezetésével végeztük.

Az ívszerkezettel szabályos körszelet-geometriák érhetők el, 15-40% közötti fesztáv/ívmagasság aránnyal. Az elérhető fesztáv 12 és 27 méter között állítható. Az ívszerkezet anyaga 1,00-1,50 mm vastagságú, horganyzott acéllemez, az adott projekthez szükséges anyagminőség és -vastagság meghatározása pedig az említett, speciális, Consteel méretezőszoftverrel történik.

Milyen előnyök származnak technológiánk egyediségéből?

A DAV Mérnöki Kft. két évtizedes tapasztalata révén kialakított, egységes elemekből felépülő rendszernél a primer és szekunder tartószerkezet, valamint az épületburkolat egyetlen lépcsőben, az építési helyszínen készül. Mindez a hagyományos szerkezetekhez képest lényegesen alacsonyabb kivitelezési időt és kedvezőbb költségeket tesz lehetővé.

Az egyes ívelemek egymáshoz kapcsolódását vízzáró és teherbíró korcolással biztosítjuk, melyet követően az ívelemek sorozata acélhéjszerkezetként funkcionál. Az elemkapcsolatok csavarkötéseket nem igényelnek, ennek köszönhetően az ezzel a módszerrel készülő csarnokok beázás-mentessége is garantált.

A technológiával megvalósított, a felhasználási célokhoz adaptálható térlefedések nem igényelnek közbenső megtámasztást, ami 100%-ban szabadon hagyott belső teret eredményez, ahol ráadásul a nagy belmagasság is könnyen elérhető.

Használja ki a megoldásban rejlő lehetőségeket!

A fentieket egybevetve elmondható, hogy számos szektorban kifejezetten optimális célépületeket lehet megvalósítani a HungaroSpan ívszerkezetekkel, amelyek alkalmazása mellett a mostani gazdasági és építőipari helyzetben több érv is szól. A fő felhasználási terület a mezőgazdaság, ahol gabonatárolók, állattartó épületek, gépállások, szénatárolók készülnek a segítségével, de a megoldás ipari- vagy sportlétesítmények térlefedésére is kiválóan használható.

Az ívelemek a standard, horganyzott acéllemezen túl színes, bevonatos alapanyagból is készülhetnek így kedvezőbb építészeti megjelenést érhetünk el.

A technológia iránt érdeklődő építész-tervező kollégákat a DAV Mérnöki Kft. csomóponti ábrákkal, mintatervekkel és műszaki tanácsadással segíti, de igény esetén helyszíni bemutatókkal is állunk a szakemberek rendelkezésére. További információkért forduljanak hozzánk bizalommal!

Pin It on Pinterest

Share This