A Hungarospan ív szerkezetek általános jellemzői

Termelési volumenünk meghatározó részét a HungaroSpan ívszerkezetek jelentik. A HSV500 és a HSU300 íves profil egyaránt acéllemez tekercsekből, az építési helyszínre telepített mobil gyártósor segítségével készül. Az elemi ívprofilok alkalmazásával teljesen csavarmentes, korcolt épületburkolat jön létre, ami ideális megoldás mezőgazdasági csarnokok, hangárak, gazdasági épületek vagy ipari létesítmények építése során. Ez a kapcsolati mód biztosítja az ívelemek együtt dolgozását, és teljesen beázásmentes épületszerkezetet garantál.

Az ívelemek szabályos kör geometriával, állandó ívsugárral készülnek. Gondos mérnöki tervezés mellett, az ívsugár változtatásával laposabb vagy ívesebb geometria is megvalósítható a dongaépületek szükséges funkcióinak és a kívánt építészeti megjelenésnek megfelelően.

Mobil gyártósorunk a világon egyedülálló, műszaki megoldásai a DAV Mérnöki Kft. fejlesztőcsapatának köszönhetők. Szereléstechnológiánk teljesen eltérő a hasonló eljárásoktól, tökéletes geometriát és profilminőséget garantál.

A technológiai időket és a szükséges létszámot optimalizálva a HungaroSpan ívszerkezetek használatával egy átlagos 1000 m2-es íves épületfelépítmény, könnyűszerkezetes csarnok kulcsrakész kivitelezése 8-10 napig tart a gyártógép és a technológia helyszíni installációjával, az ívelemek gyártásával és szerelésével, a végfalakkal és a kiegészítő elemekkel együtt.

A HSV500 és a HSU300 íves profil teljesen önhordó tartószerkezetet biztosít többek közt gabonatárolóknak, szénatárolóknak, gépszíneknek és raktárépületeknek, amelyek így primer tartószerkezetet nem igényelnek. A HungaroSpan ívszerkezetek elemei a szükséges merevséget a profil hengerlésével és ívesítésével érik el. Egyedi fejlesztésű, precíz műszaki tervezést lehetővé tevő szoftvereink segítségével pedig statikailag méretezhetők az Eurocode eljárásai szerint. Az általunk teljes körűen tervezett és kivitelezett épületszerkezetek szabványok szerinti stabilitását garantáljuk.

A HungaroSpan ívszerkezet CE minősítéssel rendelkezik!

A HungaroSpan ívszerkezetek előnyei:

 

 • 100%-ban szabad belső tér
 • Tűzi horganyzott építőelemek, tökéletes korrózióvédelem
 • Nagy belmagasság érhető el a csarnoképítés során
 • Esztétikus külső és belső megjelenés
 • Tökéletes vízzárás, beázásmentes épületek
 • Dongacsarnokok extra rövid építési idővel
 • A terhelésekhez adaptálható lemezvastagságok
 • Meglepően alacsony kivitelezési költségek

A HungaroSpan ívszerkezetekre jellemző:

 • Fesztáv: 10 m és 27 m között szabadon választható
 • Ívmagasság: a fesztáv 12-40%-a között szabadon választható
 • Lemezvastagság: 0,80-1,50 mm
 • Profilmagasság: 115, illetve 200 mm
 • Raszterszélesség: 308, illetve 514 mm
 • Csavarmentes épületek, korcolt elemkapcsolatok a tökéletes vízzárás és teherátadás érdekében

A HungaroSpan ívszerkezetekkel épülő könnyűszerkezetes csarnokok opcionális kiegészítői:

 

 • Antikondenzációs filcbevonat
 • Színes külső megjelenés
 • Kétrétegű kialakítással hőszigetelt épületek is megvalósíthatók
 • Bevilágító felületek a végfalakon

Példák a HungaroSpan ívszerkezet felhasználási területeire:

 • Mezőgazdasági épületek: terménytárolók, állattartó épületek, szénatárolók, gépszínek.
 • Sportlétesítmények: tenisz-pályák, uszodák, tornatermek, lelátók lefedése.
 • Ipari létesítmények:  raktárak, gyártóüzemek, rakodóterek lefedése.
 • Légiközlekedési épületek         (hangárak, fedett géptárolók)
 • Általánosságban bármilyen fedett tér kialakítása tervezést követően, az alépítményi rendszertől függetlenül.

 

Az ívprofil

Az ívprofil általános jellemzői

A HungaroSpan ívszerkezetekhez két különböző profil áll rendelkezésünkre. A HSU300 márkanéven forgalmazott “U” profil és a HSV500 márkanevű “V” profil. A HSU300 ívprofilt a technológia 1988-as magyarországi bevezetése óta használjuk, de az EUROCODE teherszabványokra történt átállás óta – a megnövekedett terheléseknek köszönhetően – az elérhető fesztáv 17-18 m-re csökkent. A nagyobb fesztávok elérése érdekében 2015-től fejlesztjük a HSV500 íves profilt, amely lehetővé teszi a geometriától függően akár 27-28 m-es fesztávolságok elérését is a mezőgazdasági csarnokok és más funkciójú épületszerkezetek kivitelezése során.

A profilok gyártástechnológiája mindkét gépsornál azonos alapokon nyugszik. Az építési helyszínre telepített mobil gyártósorral első ütemben a számított ívhossznak megfelelő egyenes elemet hengerlünk ki, majd azt az ívesítő egységgel a kívánt ívsugárra hajlítjuk.

A HSU300 íves profilok és a HSV500 ívprofilok között mind a keresztmetszeti kialakításban, mind az alapanyag vastagságában, minőségében és kiterített szélességében is különbség van.

Az alapanyag minden esetben szerkezeti minőségű tűzihorganyzott acéllemez. A szükséges lemezvastagságot, anyagminőséget, geometriát a statikai analízisek során, egyedileg határozzuk meg.

Az egyes ívelemek rasztermérete a HSU300 profilnál 308 mm, a HSV500 profilnál 514 mm. Az elemi ívek kapcsolódása mindkét esetben csavarmentesen történik, így olyan korcolt épületburkolatok jönnek létre, amelyek garantálják a beázásmentes csarnokokat és épületeket.

Opcionális megoldások

Az évek során az építtetői igényeket figyelembe véve professzionális mérnöki tervezés révén mind a HSV500, mind a HSU300 íves profilhoz olyan kiegészítő, opciós megoldásokat fejlesztettünk, amelyek az acélcsarnokok, dongaépületek használati értékét növelik, illetve ezen megoldásokkal az épületszerkezetek jobban illeszkednek a megrendelői igényekhez.

A HSU300 és HSV500 ívprofilok az alapmegoldást jelentő horganyzott lemez megjelenés helyett színes, bevonatos alapanyagból is elkészíthetők. A színes ívszerkezet a környezetbe jobban illeszkedő, építészetileg magasabb színvonalú könnyűszerkezetes csarnokokat eredményez.

A HungaroSpan ívszerkezetek esetén sok esetben merült fel az ívszerkezet oldalsó áttörése egy technológiai nyílás vagy kapu kialakítása érdekében. Az oldalsó áttörések esetén egy acél- vagy vasbetonkiváltó keret beépítése szükséges, amely egyben az önhordó tartószerkezet megtámasztását is biztosítja. Ez a keretszerkezet gondos műszaki tervezés mellett, külön méretezendő, beépítése természetesen többletköltséget igényel.

Általános esetben elkerüljük az ívszerkezet felületén kialakítandó nyílásokat, áttöréseket, hogy megbízóink garantáltan beázásmentes épületeket, csarnokokat vehessenek birtokba. Ezen okból az épületbe történő fénybejutást és egyéb áttörést, kaput, ablakokat, valamint technológiai áttöréseket igyekszünk a végfalakra koncentrálni, ahol mindezek problémamentesen megoldhatók.

A DAV Mérnöki Kft. szakemberei a HSU300 és a HSV500 íves profilok elemeit a gyártáskor egy speciális adapter segítségével egy öntapadó, antikondenzációs filcbevonattal tudják ellátni. A filcbevonat megakadályozza az esetleg keletkező pára visszacseppenését, ezen kívül esztétikus, meleg hatású belső teret biztosít, illetve a csarnok akusztikáját is javítja. A HungaroSpan épületek óriási előnye a hagyományos acélszerkezetekkel szemben, hogy a bevonat a dongaépület teljes belső felületére felkerül, mind az ívfelületre, mind a végfali panelekre. A hagyományos szerkezetek esetén csak az épületburkoló lemez vonható be, a primer váz és a szelemenek nem, ezért a kondenzáció ezeken az épületszerkezeteken gyakran kialakul.

Egy ipari létesítménynél, mezőgazdasági csarnoknál vagy más gazdasági épületnél az egyik legnagyobb probléma a megfelelő kapuszerkezet kiválasztása. Az ideális kapunak nagyméretűnek és egyben egyszerűnek kell lennie, valamint könnyen kezelhetőnek, javíthatónak, tömítettségének és zárásának pedig tökéletesen kell működnie viszonylag alacsony ár mellett. Próbálkoztunk saját gyártmányú kapukkal, de rá kellett jönnünk, hogy a profi kapugyártók megoldásai a legjobbak, és árban sem jelentenek jelentős többletköltségeket. Az évekig tartó kapugyártó keresés során találtuk meg az olasz BREDA kapugyárat, amely Olaszország egyik legnagyobb gyártója. Terménytárolók, fedett géptárolók, raktárépületek és más könnyűszerkezetes csarnokok kivitelezéséhez tehát az általuk gyártott, úgynevezett lapozó kaput választottuk.

Kapcsolat

davmernoki@davmernoki.hu

+36 25 508 409

H-2459 Rácalmás, Venyimi utca 26.

N 47° 01,206′

Árajánlatkérés

Adatkezelési tájékoztató

Pin It on Pinterest