+36 25 508 409 davmernoki@davmernoki.hu

Nem vitás, a mezőgazdasági szereplőknek az utóbbi időszakban számos nehézséggel kellett szembenézniük. Tapasztalatból tudhatjuk azonban azt is, hogy az ilyen periódusok, minden kihívásukkal együtt is, magukban hordozzák a lehetőséget arra, hogy jó döntések meghozásával olyan versenyelőnyre tegyen szert egy vállalkozás, ami „normál” körülmények közt elképzelhetetlen. Márpedig a tárolókapacitások növelése, új terménytárolók felhúzása olyan beruházás, ami idővel sokszorosan megtérülhet. Ráadásul ez idő tájt több tényező is arra utal, hogy most érdemes belevágni a fejlesztésbe!

Kezdjük azzal, hogy elemzések szerint a közelmúltban több olyan kedvező folyamat is elindult, ami a gazdaság egészéhez hasonlóan az agrárium szereplőit is derűlátással töltheti el. A forint főbb devizákkal szembeni erősödése, az európai uniós források körüli bizonytalanságok enyhülése, a gáz nemzetközi árának csökkenése és az infláció várható lassulása mind-mind arra utal, hogy rövidesen kedvezőbb helyzetben találhatják magukat azok, akik beruházásokon törik a fejüket.

A DAV Mérnöki Kft. részéről a saját ágazatunkban is meg tudjuk erősíteni a pozitív tendenciák körvonalazódását. Az építőipari alapanyagok árai a korábban látott ugrásszerű emelkedés után megállni látszanak, és – amennyire előre lehet látni – a közeljövőben nem is számítunk nagy ármozgásokra. Közben az elmúlt évek problémái után az ellátási láncok is kezdenek magukhoz térni, így jelen pillanatban elegendő alapanyag és építőanyag áll rendelkezésre a projektek, pl. egy új mezőgazdasági terménytároló kivitelezéséhez.

Ehhez hozzátehetjük, hogy mostanra egyre több kivitelezői kapacitás szabadul fel, ami jó hír lehet azoknak, akik már rövid határidőn belül létesítményfejlesztésbe kezdenének. Az építőipari piacon pedig ezzel párhuzamosan lezajlott egyfajta „megtisztulás” is, azaz több, „ingatag lábakon” álló vállalkozás megszűnt vagy épp annak szélére került. Éppen ezért a stabil hátterű, ellenőrizhető referenciákkal rendelkező, komplex szolgáltatást nyújtó cégek most még nagyobb értéket képviselnek a megbízók számára.

Azt is tudjuk persze, hogy sokaknál a célirányos pályázatok kiírása adhatja meg a kezdőlökést a különböző beruházások, például terménytárolók építésének megkezdéséhez. Ilyen szempontból kedvező fejlemény, hogy az Európai Bizottság nemrég jóváhagyta a 2023 és 2027 közti, közös uniós agrárpolitika (KAP) Magyarországra vonatkozó stratégiai tervét. Ez alapján a nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt a központi források minden eddiginél nagyobb segítséget jelenthetnek a magyar gazdálkodók számára, a hazai KAP ötéves költségvetése ugyanis 14,7 milliárd euró, azaz mai árfolyamon számolva mintegy 5740 milliárd forint.

Ami pedig a több mint 1500 oldalas KAP stratégiai terv létesítményberuházással kapcsolatos vonatkozásait illeti, megnyugtató, hogy a dokumentum leszögezi, hogy a tárolás minősége alapvetően meghatározza az agrártermékek értékesítését, a vállalkozások versenyképességét, ezért a terménytárolók építése és felújítása a jövőben is szerepel majd a támogatandó igények közt.

Szakértők arra számítanak, hogy az egységes kérelem beadásához kapcsolódó aktualizálások után, várhatóan 2023 első felét követően jelennek majd meg az új pályázati felhívások. Addig is, a bizonyára szintén sokakat érdeklő területalapú támogatások jövőbeli mértékének kiszámítására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített egy kalkulátort, amely ide kattintva elérhető!

Aki tehát kész kihasználni az egyelőre a korábbiaknál kiegyensúlyozottabbnak, jobbnak ígérkező 2023-as esztendőt, akár egy új terménytároló tető alá hozására, a DAV Mérnöki Kft. saját fejlesztésű, már számtalanszor bizonyított, költséghatékony technológiáira és a hozzájuk tartozó teljes körű projektmegvalósításra idén is bátran számíthat!

Pin It on Pinterest

Share This