+36 25 508 409 davmernoki@davmernoki.hu

Egyre gyakrabban halljuk mostanság az „ESG” kifejezést – és biztosra vehetjük, hogy a jövőben még többet kell majd foglalkoznia vele mindenkinek. A tendencia számos ponton érinti a DAV Mérnöki Kft. számára kiemelten fontos mezőgazdasági szektort is, ezért korábbi és jövőbeli megbízóink eligazodását segítendő röviden összegyűjtöttük, mit érdemes tudni erről a témáról, és miért jelenthet ilyen téren (is) jó választást a velünk való együttműködés.

Mi is az ESG?

Egy angol mozaikszó, amely az Enviroment („környezet”), Social („társadalmi”) és Governance („vezetés, irányítás”) kifejezéseket takarja. Mindez egy keretrendszert jelöl, melynek célja, hogy a vállalatok fenntarthatósági tevékenységét objektíven lehessen megítélni.

Leggyakrabban a környezetvédelmi vonatkozásait emelik ki, vagyis hogy az adott szervezet mekkora hangsúlyt fektet pl. a hatékony energia- és vízfelhasználásra, a hulladékgazdálkodásra vagy épp az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére.

Ahogy az a rövidítésből is kiderül, a fentieken túl ide tartozik a szociális kérdések kezelése házon belül és kívül (megfelelő munkakörülmények, dolgozói biztonság és egészség támogatása, fair bérek, társadalmi szerepvállalás stb.), valamint a felsővezetők tevékenysége is, csakúgy, mint az átláthatóság, az adatvédelem vagy épp az üzleti etika területe.

Miért van egyre nagyobb jelentősége?

Az európai uniós szabályok egyre inkább elvárják és előírják az ESG-szempontokat figyelembe vevő hozzáállást: a jövőben a cégek széles körének kell majd éves beszámolókat készíteni arról, hogyan épül be a fenntarthatóság a mindennapi működésükbe. Jelen állás szerint 2026-tól (tehát a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozóan) mindez kötelező lesz azoknak a vállalatoknak, melyekre az alábbi 3 feltételből legalább 2 igaz: minimum 250 főt foglalkoztatnak; éves nettó árbevételük meghaladja a 40 millió eurót; mérlegfőösszegük meghaladja a 20 millió eurót.

A számítások szerint egyes hazai agrárcégek már így is érintettek lesznek, ráadásul a jövőben a közös uniós célok elérésének érdekében minden bizonnyal egyre tovább szélesítik majd a kört a döntéshozók a fenti számok „lejjebb engedésével”.

A törvényalkotók mellett ráadásul a pénzügyi szakemberek is a fenntarthatóság felé terelik a vállalkozásokat, ugyanis mára számos elemző az ESG-szempontok alapján rangsorolja a cégeket, sokan ezek alapján hozzák meg befektetési, együttműködési döntéseiket.

Miért fontos még komolyan foglalkozni a kérdéssel?

Az új irányelvek nemcsak extra feladatokat hoznak magukkal, hanem jókora lehetőségeket is! Az igazoltan fenntartható működés például az uniós pályázatok során jelentős előnyöket, pluszpontokat hoz, sőt, egyre inkább a támogatások kritériumává válhat. Emellett más forrásbevonásoknál is jó alapot biztosít egy erős ESG-értékelés, amely mára a hitelpiacokra is jókora hatással van.

Ráadásul ne feledjük, hogy akadnak olyan „zöld” előírások is, amelyek betartása önmagában is üzleti haszonnal jár hosszútávon, elég talán csak az elszálló energiaköltségek által életre hívott energiahatékonysági vagy épp megújuló energiaforrásokra épülő projekteket említeni.

A mezőgazdaság kapcsán pedig hozzá kell fűznünk azt is, hogy ez az egyike az éghajlatváltozásnak leginkább kitett szektoroknak, így az ágazat szereplőinek a fenti gazdasági előnyöktől függetlenül is elemi érdekük a káros környezeti hatások csökkentése. 

Milyen lépéseket tehetnek ez ügyben az agrárcégek?

Amikor a mezőgazdaság és az ESG kerül szóba, többnyire a növényvédő szerek és a műtrágyák használatának visszafogását vagy épp az ökológiai gazdálkodással művelt termőterületek arányának növelését említik. Ezenfelül természetesen minden, a fentiekben leírt területen – legyen az környezeti, társadalmi vagy vállalatvezetési – való előrelépésnek kézzelfogható pozitív hozadékai lesznek a vállalkozások számára a közeli jövőben.

Fentebb már utaltunk arra is, hogy a szóban forgó szemléletmódnak nemcsak az adott cég berkein belül kell érvényesülnie, hanem a partnerek kiválasztásának is egyre fontosabb kitételévé válik. Ilyen szempontból e sorok olvasói számára jó hír, hogy a DAV Mérnöki Kft. működésében, tevékenységében számos ponton érvényesülnek az ESG-szempontok! Ennek megfelelően, ha minket bíznak meg például egy új terménytároló megépítésével, az az új elvárások közepette kimondottan jót tesz a reputációjuknak, jól mutat a majdani fenntarthatósági jelentésekben.

Hogyan teljesíti cégünk és technológiánk az ESG-kritériumokat?

A DAV Mérnöki Kft. az évtizedek során folyamatosan optimalizálta gyártási és kivitelezési tevékenységét, amelynek fókuszában mindvégig a hatékonyság növelése állt. Mindez a saját és ügyfeleink költségeinek csökkentésén túl egyebek mellett a keletkező hulladékok mennyiségét is jelentősen mérsékli. A gyártás során „feleslegessé váló” elemeket például rendszeresen újra tudjuk hasznosítani más célokra, értékes alapanyagként, lényegében hulladékmentes termelést megvalósítva. Szintén ide tartozik, hogy amennyiben egy új mezőgazdasági létesítmény építése előtt egy régi épület bontását is el kell végezni, a keletkező hulladékot az alapba dolgozzuk.

Az általunk kifejlesztett HungaroSpan-ívszerkezetekkel létrejövő csarnokok emellett kimondottan alacsony fenntartási költséggel rendelkeznek. Professzionális, tapasztalt tervező-csapatunknak köszönhetően pedig igény esetén készek vagyunk arra, hogy magasabb műszaki tartalmú, még kedvezőbb fenntartású épületeket valósítsunk meg.

A környezettudatosság a technológiai repertoárunkon kívül is érvényesül cégünknél: az adminisztráció során pl. a „papírmentes iroda” koncepciónk jegyében folyamatosan szorgalmazzuk a digitalizációt, telephelyünkön pedig – egyébként saját fejlesztésű tartószerkezeteinken nyugvó – napelemes rendszereket használunk az energia előállítására. És természetesen nem hagyjuk figyelmen kívül az ESG társadalmi és vállalatvezetési „lábait” sem. A korábban már említett tényezőkre (dolgozói jóllét, átláthatóság, etikus üzletpolitika stb.) való fokozott odafigyelésen túl többek közt aktív támogatói vagyunk két első osztályú, számos fiatalnak is sportolási lehetőséget biztosító vízilabda-egyesületnek. 

Pin It on Pinterest

Share This