+36 25 508 409 davmernoki@davmernoki.hu

A DAV Mérnöki Kft. weboldalának szemfüles olvasói már észrevehették, hogy honlapunk a közelmúltban egy új menüponttal bővült, mely az ESG nevet viseli. Mindez nem is véletlen, a fenntarthatóság ugyanis – legyen szó annak környezeti, társadalmi vagy épp vállalatirányítási aspektusairól – cégünk jelenének és jövőjének is meghatározó alappillérévé vált, ami meglévő és leendő partnereink számára is fontos előnyöket tartogathat. A témáról korábban már írtunk egy alaptudnivalókat tartalmazó bejegyzést, blogunk mostani cikkében pedig arról lesz szó, milyen információk találhatók az új felületen, illetve kiknek és miért lehet különösen hasznos böngészni az ottani tartalmakat – és együttműködni velünk a küszöbön álló új, felelősségteljes korszakban!

ESG aloldalunk „mottója” úgy szól: „Csarnok, ami nemcsak tárol, hanem értéket teremt”. Azért esett erre a választásunk, mert valóban hisszük, hogy az évtizedek során tökéletesített és tovább „zöldülő” technológiánkkal olyan létesítményeket valósíthatunk meg, amelyek alapvető funkciójuk (pl. terménytároló, raktár) kifogástalan betöltése mellett a fenntarthatóság iránti elkötelezettség szimbólumai is lehetnek megbízóink számára.

Ez a jelentős hozzáadott érték egyfelől abból adódik, hogy a HungaroSpan ívszerkezetekből álló dongacsarnokaink és a hozzájuk kapcsolódó kivitelezési eljárásaink már most számos ponton megfelelnek a szigorú ESG kritériumoknak. Másrészt pedig a DAV Mérnöki Kft. tevékenységének egésze során is ügyelünk az említett szempontrendszerben megfogalmazott előírásokra, melynek köszönhetően már most számos eredményt fel tudunk mutatni.

Fennállásunk során azonban mindig a fejlődési vágy vezérelt minket, éppen ezért most sem érjük be azzal, ahol most tartunk! Egy elismert magyar fenntarthatósági tanácsadócég bevonásával elindultunk a nemzetközileg is széles körben elfogadott BREEAM-minősítés megszerzése felé vezető úton. A szakértők elemzése alapján projektjeink alkalmasak lehetnek akár a „Very good” szint követelményeinek teljesítésére is, ennek érdekében pedig már hozzáláttunk technológiánk és folyamataink átgondolásához, továbbfejlesztéséhez.

A fentieknek megfelelően újdonsült aloldalunkon is külön részleteztük, mely ESG szempontok érvényesülnek már most csarnokainknál és vállalatunk működésében, illetve milyen, a BREEAM rendszerrel is összefüggő jövőbeli célkitűzéseink, vízióink vannak.

Előbbi „listán” a teljesség igénye nélkül az általunk megvalósított, lényegében hulladékmentes termelés, valamint a technológiánkat lépten-nyomon átszövő újrahasznosítás és újra felhasználhatóság szerepel. Ugyancsak jó pont az ESG terén, hogy a HungaroSpan ívszerkezetekből felépülő csarnokok kifejezetten alacsony fenntartásúak, ami a költségek mellett az üzemeltetéssel járó, káros környezeti hatásokat is csökkenti. Ne feledjük ráadásul, hogy az általában legnagyobb figyelmet kapó környezeti („enviromental”) szempontok csak az ESG három „lábának” egyikét adják. Ennek jegyében a társadalmi („social”) és a vállalatirányítási („governance”) területen tett lépéseinket is külön feltüntettük, ideértve többek közt a cégen belüli és kívüli felelősségvállalásra és az ügyfél-elégedettség fokozására irányuló törekvéseinket.

Ami pedig a BREEAM minősítés megszerzésére – és egy még fenntarthatóbb módon működő vállalat megteremtésére – irányuló törekvéseinket illeti, összességében elmondható, hogy amit már most „jól” csinálunk, azt szeretnénk „még jobban”, amivel pedig jelenleg még nem foglalkozunk, azt minél előbb be akarjuk emelni mindennapjainkba. Egyebek mellett folyamatosan követjük az általunk alkalmazott alapanyagokkal és technológiákkal kapcsolatos innovációkat, hogy az elsők közt adhassunk teret a környezettudatos alternatíváknak. A beszerzések során törekszünk a földrajzilag kisebb távolságra lévő forrásokra támaszkodni, és folyamatosan keressük a társadalmilag fontos ügyekben való, még jelentősebb szerepvállalás lehetőségeit is. Középtávú célként pedig az ISO 14001 tanúsítvány megszerzését fogalmaztuk meg, valamint azt, hogy példát mutatva, még mielőtt kötelező lenne, önkéntes alapon elkészítjük a DAV Mérnöki Kft. ESG jelentését.

Kiknek szól vadonatúj ESG aloldalunk?

Sokkal többeknek, mint azt talán elsőre gondolnák. Az imént említett ESG jelentéstételi kötelezettség például a közeljövőben garantált módon a cégek egyre nagyobb körére terjed majd ki, így a vállalatoknak a fenntarthatóság szemüvegén keresztül is meg kell majd vizsgálniuk minden egyes döntésüket. Egy újonnan átadott csarnok, legyen az terménytároló, ipari létesítmény vagy épp raktár, felé is elvárás lesz az ESG kritériumoknak való megfelelés. Ezért is lényeges, hogy a DAV Mérnöki Kft. saját technológiájára támaszkodva kész olyan dongacsarnokok teljes körű megvalósítására, amelyek azokban a bizonyos ESG jelentésekben is jól mutatnak majd.

Cégünk eddigi referenciáiból kiindulva pedig a számtalanszor bizonyított előnyeit megtartó, és közben még inkább „kizöldülő” épületeink elsődleges használói továbbra is a mezőgazdasági szektor szereplői lehetnek majd. Közülük is főként azok az egyre bővülő számú vállalkozások, amelyek pontosan tudják, hogy az agrárium ökológiai lábnyoma a következő generációk érdekében is csökkentésre szorul, és keresik az ennek a célnak megfelelő terménytárolókat és kivitelezőpartnereket.

Végezetül, de messze nem utolsósorban, úgy véljük, ESG menüpontunk az ingatlanfejlesztők és -fenntartók számára is tartogat új, releváns információkat. Ez idő tájt ugyanis sokaknak lehet szükségük olyan hűtetlen/fűtetlen készáruraktárakra, amelyek költséges épületgépészeti rendszerek nélkül is megfelelnek az ESG szempontoknak, sőt, akár BREEAM minősítést is kaphatnak, mindezt pedig hatalmas belmagasság, kedvező ár és rendkívül gyors építési idő mellett.

A további tudnivalókért tehát érdemes felkeresni ESG aloldalunkat! Bízunk benne, hogy az érdeklődők meggyőződnek majd arról, hogy a DAV Mérnöki Kft.-nél a jövő elkezdődött, és érdemes velünk tartani a fenntarthatóság útján!

Pin It on Pinterest

Share This