+36 25 508 409 davmernoki@davmernoki.hu

Vészesen közeledünk a 2022-es év végéhez, amely sok más ágazathoz hasonlóan az agrárium és az építőipar számára is hosszú ideje nem látott mértékű nehézségeket hozott. Mindez pedig jelentősen rányomta a bélyegét a mezőgazdasági épületek megvalósítására is. Szerencsére a DAV Mérnöki Kft. ebben a kihívásokkal teli esztendőben is jócskán bővíteni tudta sikeres referenciái sorát, és továbbra is stabil lábakon állva várja a jövőbeli feladatokat. Legújabb bejegyzésünkben megpróbáljuk összegezni, mit érzékeltünk idén kivitelezői szemmel a mezőgazdasági létesítményberuházások piacán, és milyen következtetéseket vonhatnak le ebből partnereink az elkövetkező időszakra nézve.

Az építőipar mindennapjai sok tekintetben már idén februárig is szinte az állandó „válságmenedzsmentről” szóltak – az akkor kitört orosz-ukrán háború, és annak számtalan különböző módon jelentkező negatív hatása (infláció, globális recesszió) pedig még inkább rányomta a bélyegét az iparágra. Az energiaárak ugrásszerű emelkedése, valamint az ellátási láncokban továbbra is fennálló bizonytalanságok miatt a kivitelezési árak nagyjából 40%-kal nőttek meg. Közben pedig a szállítási költségek is sosem látott mértékben drágultak, és akkor az egyes alapanyagoknál (cement, homokos kavics és év közben a betonvas is) tapasztalható hiányról még nem is beszéltünk.

Ezzel párhuzamosan a rendkívül speciális területnek számító mezőgazdaság is számos problémával küzdött az év során. A termelési ciklus kulcsidőszakában jelentkező extrém forróság és szárazság miatt jelentős termény-, és ezzel bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni a szektor, ráadásul az ukrán export beindulásával a gabona piaci ára is esni kezdett, tovább rontva a gazdálkodók idei mérlegét. Mindez összegezve a mezőgazdasági alaptevékenység jövedelmezőségének jókora csökkenését eredményezte.

Ezek után nem meglepő, hogy sokan elálltak a fejlesztési terveiktől, például az új mezőgazdasági csarnokok felhúzásától. Több esetben ehhez hozzájárult az is, hogy a mindent átszövő bizonytalanság miatt gyakran a kivitelezők sem mertek több hónapos időtávra árajánlatot kiadni, ami még nehezebben tervezhetővé tette az esetleges beruházások költségvetését. Az építőipari cégek gondjait tetézte, hogy a drasztikusan növekvő alapanyag- és energiaköltségek mellett a szűkös munkaerő megtartásának érdekében bérekre is jóval többet kellett költeniük, ami a fentiekkel együtt már igencsak megrengette számos vállalkozás alapjait.

Adja magát a kérdés, hogy ebben a kedvezőtlen, kiszámíthatatlan helyzetben miben és kiben bízhatnak azok a cégek, akik új mezőgazdasági épületekkel bővülnének? Márpedig a DAV Mérnöki Kft.-nél a saját megrendelői körünk alapján is pontosan tudjuk, hogy sokan vannak ezzel így – részint azért, mert bizonyos csarnokberuházások halaszthatatlanok, részben azért, mert sokan éppen az „előremeneküléssel” akarnak most olyan versenyelőnyre szert tenni, ami később sokszorosan kifizetődik. Nos, a jó hír az, hogy a DAV Mérnöki Kft.-re és a HungaroSpan technológiával készülő mezőgazdasági épületeinkre ezután is mindenki bátran számíthat!

A saját innovációnk eredményeként létrejött HungaroSpan ívszerkezetek segítségével kivitelezett mezőgazdasági épületek a hagyományos szerkezetekhez képest (melyek egyébként szintén palettánk részét képezik) fajlagosan 15-25%-kal olcsóbbak. Mindez azért is különösen fontos, mert a fent ismertetett körülmények fényében az ár-érték arány ez idő tájt minden eddiginél jobban felértékelődik, hiszen ha valamikor, hát most csakis a leginkább költséghatékony megoldásokkal van esély sikert elérni.

Az egyedülálló előnyöket biztosító technológiát pedig rendkívül stabil háttér mellett kínáljuk a mezőgazdasági szektor szereplőinek. Ezt azért tartjuk lényegesnek hangsúlyozni, mert a múlt sokszor igazolta már, hogy a legdrágább beruházás az, amikor a kivitelező a projekt ideje alatt ellehetetlenül, csődbe meg. Márpedig gazdasági visszaesés idején nem ritka az ilyen jelenség – szakértők szerint azonban a hitelmentes, tőkeerős és motivált, elégedett munkavállalókkal rendelkező vállalatok esetén aligha kell ilyentől tartani. A DAV Mérnöki Kft. éppen ilyen cég, ezt pedig, ahogy eddig, úgy ezután is készek vagyunk mindenkinek bizonyítani a mezőgazdasági csarnokok területén is!

Pin It on Pinterest

Share This