+36 25 508 409 davmernoki@davmernoki.hu

Blogbejegyzéseink között is ejtettünk már szót a DAV Mérnöki Kft. védjegyének számító HungaroSpan-ívszerkezetek előnyeiről, illetve arról is, számos esetben miért jelentenek ideális választást a hagyományos acélszerkezetekkel szemben. A saját innovációnk nyomán kiforrott technológia kapcsán az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy miként képes egy mindössze 1,50 mm vastag lemezből készített ívszerkezet – a HSV500 jelű ívelemek esetén – akár 26-27 méteres fesztávot is áthidalni? Legújabb írásunkban némi történelmi kitekintés mellett erre igyekszünk választ adni a tervezőkollégáknak, illetve a megoldás iránt érdeklődőknek.

A hatékonyságra hosszú ideje nagy hangsúlyt fektető USA régóta élen jár az angolul „roll forming procedure”-nak nevezett eljárásban, azaz az acéllemezek hidegen görgőzött alakításában. Ez a technológia nagy gyártási sebességet és pontosságot tesz lehetővé a különböző lemezprofilok alakításában, mindezt úgy, hogy kimagasló automatizálhatóságot is biztosít. Nagyjából 6 évtizede újabb áttörést jelentett, amikor a közúton nem szállítható ívelemeket elkezdték az építés helyén előállítani, a görgősorok alvázra szerelésének köszönhetően.

Az így megszületett úgynevezett K-SPAN technológiát az adott korszakot ismerve nem meglepő módon először katonai célokra használták, azaz repülőgéphangárok, hadi raktárak és fedezékek épültek a segítségével. Mivel a megoldás sok más területen is tökéletesen megfelelt, idővel nem maradtak el a polgári alkalmazások sem, többek közt a mezőgazdaság, a sport és a logisztika nagy örömére. 

Miben hozott teljesen egyedit a K-SPAN rendszer?

Fontos leszögezni, hogy a K-SPAN elnevezés alatt nem épületet, hanem egy íves térlefedést értünk, amely bármilyen térlefedési igény esetén szóba jöhet, feltéve, hogy az alépítmény vagy fogadószerkezet képes a vízszintes erőkomponensek felvételére, valamint teljes mértékben elmozdulásmentes.

A technológia sajátossága az ívelemek közötti teherbíró kapcsolat, amelyet hidegkorcolással lehet elérni. Ez a kapcsolati mód garantálja a kifogástalan vízzárást, valamint a terhelések ívelemről ívelemkre történő, egyenletes átadását. A lefedés teljesen önhordó, nem igényel külön tartószerkezetet, ebből kifolyólag a belső tér 100%-ban szabad marad, nagy belmagasság mellett. Ebből is adódik, hogy a megoldás bizonyos szektorokban kifejezetten optimális célépületek (pl. a mezőgazdaságban terménytárolók) kivitelezésére alkalmas. Szintén az eljárás mellett szól, hogy az önhordó ívszerkezet fajlagos anyagfelhasználása az alapterületre vetítve mindössze 20-27 kg/m2, ami kiemelkedően gazdaságos.

A továbbfejlesztett, hazai változat: a HungaroSpan ívszerkezetek

A rendszer magyar úttörőjeként a DAV Mérnöki Kft. 2010 és 2018 között több elismert egyetemi szellemi bázist és tesztlaboratóriumot bevonva számos kutatást végzett a K-SPAN profilokkal. A teherpróbáknak és a kiegészítő végeselemes vizsgálatoknak köszönhetően napjainkra megbízható szoftverek állnak rendelkezésünkre a szerkezet méretezésére.

A kutatási projekt fontos eredményeként az eredeti K-SPAN profilokat sikerült továbbfejlesztenünk, idealizáltabb keresztmetszetet és nagyobb teherbírási tartományokat elérve. Ennek nyomán az általunk gyártott HSV500 ívelemekkel a maximális 1,50 mm-es anyagvastagság mellett akár 27 méteres támaszközű térlefedéseket is meg tudunk valósítani úgy, hogy a szerkezet biztonsággal elviseli az Eurocode szerinti terheket. A statikai analízisek során az anyagminőségeket, a lemezvastagságokat és a geometriai paramétereket egyaránt optimalizálni tudjuk.

Ahogy fentebb utaltunk rá, a HSV500 ívszerkezet fő felhasználási területe a mezőgazdaság: a DAV Mérnöki Kft. az ország különböző pontjain és határainkon túl is számos nagy fesztávú, akadálymentes terménytároló teljes körű kivitelezéséről gondoskodott a technológia használatával. A rendkívül rövid határidővel készülő, költséghatékony megoldás alkalmazhatóságát növeli, hogy az ívelemek visszacseppenést gátló, anitkondenzációs bevonattal is gyárthatók.

Vegye fel a technológiát a palettájára!

A HSV500 ívelemekkel a tervezők elképzeléseihez igazodva bármilyen szabályos körívformát le tudunk képezni. A megoldás iránt nyitott kollégákat vállalatunk szakemberei csomóponti ábrákkal, mintatervekkel, részletrajzokkal, műszaki információkkal és igény esetén akár személyes, helyszíni bemutatóval is készek segíteni.

Akinek felkeltette az érdeklődését a technológia, forduljon bizalommal a DAV Mérnöki Kft.-hez elérhetőségeinken!

Pin It on Pinterest

Share This