+36 25 508 409 davmernoki@davmernoki.hu

Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy a DAV Mérnöki Kft. saját innovációja révén megalkotott HungaroSpan-ívszerkezetekből számos ágazatban (többek közt a mezőgazdaságban) is ideális célépületeket lehet megvalósítani – ahogy azt az évtizedek során több mint 300 alkalommal be is bizonyítottuk. Fontos azonban hozzátenni, hogy az egyedi technológiánkból jóval többet is ki lehet hozni, mint egy „egyszerű” terménytárolót. A HungaroSpan-rendszer mögött ugyanis egy tapasztalt, kreatív mérnökcsapat áll, amely mindig kész arra, hogy megoldást találjon a legkülönfélébb igényekre, kihívásokra, legyen szó új funkciókról vagy épp kiegészítő lehetőségekről. Létesítményeinkben például bizonyítottan szakszerűen kaphat helyet a vetőmag előállításához szükséges, komplex technológia, illetve a logisztikát hatékonyabbá tevő, felsőpályás betároló rendszer is. Sőt, tervezőink a közelmúltban kidolgozták annak módját is, hogy ívescsarnokaink napelemekkel is felszerelhetőek legyenek. Ezekről a jelentős hozzáadott értéket képviselő opciókról ejtünk néhány szót blogunk legújabb cikkében.

A vetőmag-feldolgozó technológia is otthonra talál épületeinkben

Egy a Vas vármegyei Oszkóban már korábban véghezvitt, illetve egy a minap a Fejér vármegyei Sárosdon lezárult projekt keretében partnerünk, a CHH Műszaki Kft. által tervezett, gyártott és forgalmazott vetőmag-feldolgozó technológiát sikerült teljeskörűen megvalósítani egy-egy HungaroSpan-épületen belül. Ahhoz, hogy a modern, összetett technológiát tökéletesen integrálni lehessen a létesítménybe (pl. a kiegészítő vasbeton műtárgyakat össze lehessen építeni a csarnok vasbeton szerkezeteivel), a két vállalat szakembereinek már a tervezés legelső lépéseitől együtt kellett működni. Végül minden felvetődő műszaki kihívást sikerült rugalmasan és hatékonyan megoldani, ügyfelünk így egy kifogástalan rendszert vehetett birtokba.

Mindez azért is lehet különösen fontos és aktuális információ a mezőgazdaság szereplőinek, mert a várakozások szerint a közeljövőben kiírásra kerülő pályázatokon külön jogcímen lehet majd támogatást igényelni vetőmagtisztító üzemekre, ami még kedvezőbbé teheti egy hasonló beruházás megtérülését. Ehhez ráadásul hozzáfűzhetjük, hogy a vetőmag előállítására alkalmas technológia egy hagyományos terménytároló (amelyre nem sokkal később szintén pályázat nyílik majd) esetén is ideális kiegészítő lehet, így létrehozva egy korszerűen gépesített, univerzális létesítményt.

A felsőpályás betároló rendszerrel is megbirkózik a HungaroSpan-ívszerkezet

A fentebb említett sárosdi épület tetejébe egy 82 méter hosszú szállítószalag is beszerelésre került, amellyel a termények mozgatását lehet nagy mértékben automatizálni. Az ilyen szerkezetek biztonságos megvalósításáról már számtalan referenciánk van, ami igazolja, hogy a HungaroSpan-ívszerkezetek elegendő teherbírássalrendelkeznek ahhoz, hogy a tervezéskor meghatározott hasznos terhet kellő biztonsággal elviseljék.

Íves csarnokainkra jelentős mennyiségű napelem is felhelyezhető

A DAV Mérnöki Kft. által teljeskörűen kivitelezett épületeket pedig nemcsak a bennük elhelyezhető korszerű technológia teheti jövőállóvá, hanem az is, hogy immár napelempanelek biztonságos felszerelésére is tudunk megoldást biztosítani. Ez különösen jó hír lehet azoknak a mezőgazdasági cégeknek, akik jelentős pluszpontokhoz kívánnak jutni a közelgő pályázatokon. Ráadásul ne feledjük, egy megújuló forrást hasznosító rendszer kiépítése nemcsak a pályázatokon jön jól, hanem az energiahatékonyság növelésében és az üzemeltetési költségek lefaragásában is sokat segíthet. A napelemek által termelt energia egyebek mellett a világítás vagy épp az épületen belüli technológia (pl. az említett vetőmag-feldolgozás) működtetésére is fordítható.

Utóbbi szempontból kedvező fejlemény, hogy a mérnökeink által mostanra kidolgozott megoldással a HungaroSpan-csarnokokra akár 3 sorban is biztonságosan felhelyezhetőek a napelempanelek, méghozzá a modulok számára ideális, nagyjából 25-35°-os tartományban. Az ehhez hasonló beruházást mérlegelőknek további könnyebbség, hogy a napelemek rögzítésére szolgáló sínelemeket vállalatcsoportunk tagja, a FlexInSheet Kft. (FLINS) kész legyártani, akár egyedileg az adott épületre szabva. Ennek köszönhetően, amint az ívszerkezet szerelése befejeződött, ugyanaz a csapat a sínelemeket is felszereli, ami még gyorsabbá és gazdaságosabbá teszi a projekteket. 

A pályázati pluszpontok és az energiamérleg javítása mellett pedig azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy napelemekkel ellátott HungaroSpan-csarnok a rövidesen kötelezővé váló ESG-jelentésekben is kiválóan mutat majd. Azoknak a vállalkozásoknak tehát, akik a legjobb háttérrel vágnának neki az új, ESG-korszaknak, a már most számos fenntarthatósági kritériumnak megfelelő és folyamatosan fejlődő technológiánk lehet az egyik legjobb választás!

Pin It on Pinterest

Share This